ETELÄ-SUOMEN SANOMAT 5.6.2018

Outi Finni: Tuoreet teokset hämmentävät tyylikkäästi

“… Jurvasen näyttelyssä teosnimet viittaavat vastakohtaisuuksiin, joille on usein vaikeaa löytää vastinetta piirustuksista. Nimet jättävät näin runsaasti tulkinnanvaraa.

Ehdotettujen vastakohtaisuuksien sijaan teoksista löytyy maskuliinisen ja feminiinisen yhtäaikainen esiintyminen. Pystysuorien elementtien, jyrkkien kontrastien ja lineaaristen suuntien rinnalla on orgaanisia ja plastisia muotoja, läpikuultavia kenttiä ja kaareutuvia viivoja. Tumman lyijykynän ja vaalean vaneripohjan suhde ei ole mustavalkoinen, vaan siihen sisältyy sulautumisen mahdollisuus.

Kaikissa teoksissa on jotain etäisesti tunnistettavaa ja samalla hämmentävää. Tämä tyylikkäästi aiheutettu hämmennys on juuri näyttelyn hienous.

Vaikka yksittäinen teos rajautuu aina vaakasuoran vaneripohjan sisään, kuvakieli rikkoo ajatuksen maiseman horisontaalisuudesta ja siihen liitetystä perspektiivistä. Symbolitasolla tämä korostuu ripustukseen liitettyjen tyhjien kehysten muistuttaessa perinteestä.

Kehykset toimivat myös pysähdyksen paikkoina. Viitisenkymmentä piirustusta monine yksityiskohtineen olisi melko hengästyttävä paketti ilman väliin jäävää tilaa. Onneksi tilaa on jätetty ihan konkreettisestikin ripustukseen. Hieno oivallus on Rauha– ja Sota -teosten väliin jäävä syvennys.”